Ако в бъдеще човек се нуждае от органи, той ще може просто да си ги изпринтира. Технологията наподобява тази на мастилено-струйните принтери в офисите и се разработва от японския учен Макото Накамура. Работният процес на принтера наподобява изграждането на голям небостъргач етаж по етаж, само че вместо стомана и бетон, машината работи с живи клетки. Както при разрязване на плод, учените изследват органа на хоризонтални слоеве, за да видят как са подредени клетките по повърхността на всеки слой.

За да изпринтира нужния орган, апаратът изстрелва хиляди клетки едновремнно и ги оформя в триизмерен обект, какъвто е човешкото сърце.

Голямото предимство на машината е , че тя може да ползва клетки на пациента и да ги прави органи, които няма опасност да бъдат отхвърлени от имунната му система. Така вместо да се надяват на донори, бъдещите пациенти ще могат да произвеждат органите, които са им нужни за трансплантация, от собствените си клетки..

Подобно на принтера, които избира различни цветове, за да създаде изображение, апаратът избира каква клетка да вкара във всеки момент от работата си.

Въпреки, че все още е далеч от заветната си цел – създаване на работещо човешко сърце, докторът е успял да изпринтира малка тръбичка от живи клетки. Тя е с диаметър един милиметър и е трислойна, като наподобява структурата на кръвоносните съдове. Другото постижение на изследователя е изгражнадето на малка тръбичка от хидрогел с дебелина една десета от милиметъра – или размера на човешкия косъм.

Двете тръбички са направени с триизмерния биопринтер, който Накамура и неговият екип са разработвали в продължение на три години. Принтерът е в състояние да контролира впръскването на клетки в мащаб една хилядна от милиметъра и може да произведе тръбичка от живи клетки със скорост 3 сантиметра в минута.

Според изчисленията на японския учен, той няма да е в състояние да произведе работещо сърце поне в близките 20 години. Неговият проект може обаче да проправи пътя за масовото производство на органи от пациенти, които чакат трансплантация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here