Осми месец
Малкото човече вече е напълно жизнеспособно. Но все още не бързайте да го видите. Нека остане още малко, свито на топло и сигурно. Ако в този момент се роди поради някаква причина, то ще е недоносено с всички съпътстващи го опасности за неговия живот и по-нататъшно развитие. Ето защо през този месец не проявявайте прекалено усърдие и трудолюбие, оставете го още малко да порасне, да събере сили, бавничко, без да бърза.

34 – та седмица от началото на последния ви мензис
32-ра седмица от оплождането
9-ти лунарен месец
8-ми месец от бременността

Знаете ли кое е любимото меню на вашето бебе? Калций и желязо!

Как изглежда бъдещото бебе

Вашето бебе вече е дълго 27 см от главата до опашната кост и 40.5 см от глава до пети. Вече тежи 1.900 килограма. Ноктите вече почти са пораснали – на ръцете те вече са покрили пръстите, но на краката остава още малко, за да пораснат достатъчно. Оттенъкът на кожата му вече не е така червен, вече е по-скоро розовееща, и верниксът, който я покрива, е много плътен. Съдържанието на калций в кръвта на бебето е по-високо, отколкото в кръвта на майката. Наричат даже плацентата “ помпа за калций “, тъй като, за да се удължат костите му, тя разпределя калция от майката към бебето.

Ако трябва да направим сравнение между жлезите на възрастен човек и тези на бебето в този момент, то ще видите, че неговите жлези произвеждат почти десет пъти повече хормона стероид. Част от него се превръща в хормона естроген. Именно естрогена е в основата на коластрата, която е първото мляко, което потича от гърдите ви или вече тече по мъничко, напомняйки ви че дългоочаквания финал е близо. След раждането на бебето, неговите надбъбречни жлези се свиват и регресират невероятно и стават пропорционални на ръста на бебето.
Как се чувства бъдещата майка

Костите на бебето продължават да се уплатняват и растат. Това обаче не бива да става за сметка на вашите нужди от калций и вашите кости и зъби. Ето защо е необходимо всеки ден да приемате пастьоризирано мляко и сирене, за да му доставите калция, от който се нуждае.

35 – та седмица от началото на последния ви мензис
33-та седмица от оплождането
9-ти лунарен месец

8-ми месец от бременността

“ Не искам да изляза! “ – заявява вашето бебе, свито на топло в околоплодния мехур. И като си мисли, че обръща гръб на света … то се обръща!

Как изглежда бъдещото бебе

През тази седмица е пораснало с един см и вече е 28 см от главата до опашната кост и 42 см от главата до петите. Тежи 2 кг 100 г. В диаметър неговата глава е голяма около 8,8 см. В червата започва да се натрупва мекониумът. Това е вещество, което се образува от излющени клетки и отпадъци от мазнини, съдържащи се в амниотичната течност, от слуз и жлъчка, изтичаща от жлъчния мехур. На цвят не е особено приятно зелено или черно. То няма да остане в червата на бебето, спокойно, ще се изхвърли веднага след раждането. А ако го кърмите, то изхвърлянето ще е още по-лесно, защото в началото тече коластра, която действа леко пургативно.

Ако обаче мекониум от началото на осмия месец, до раждането, се открие в иначе прозрачните околоплодни водни, това е признак за бедствено положение на плода. Първият признак за фетално страдание е контракцията на червата. При това положение трябва да се вземат мерки. Обикновено лекарят решава да предизвика раждането.
Ако не го е сторило досега, вашето бебе се обръща, за да намести главата си в най-тясната част на матката. В 95 процента от случаите бебетата застават с главата надолу и с гръб, обърнат наляво.
Как се чувства бъдещата майка

През бременността матката ви не е преставала да нараства. Това нарастване се отнася както за обема, така и за тежестта. В настоящия момент матката ви е с 1 кг по-тежка от нормалното тегло.

36 – та седмица от началото на последния ви мензис
34-та седмица от оплождането
9-ти лунарен месец

8-ми месец от бременността

Вашето бебе е станало един мъничък шишко!

Как изглежда бъдещото бебе

Бебето вече е 29 см от главата до опашната кост и 43 см от главата до петите. Тежи 2 кг и 200 г. Диаметърът на главата му е 9 см. По време на неговото развитие може да се появят и някакви малки недостатъци, които ще забележите след раждането. Но не се притеснявайте, това може да е някой белег по рождение, което се нарича още и пощявка. Това наименование, разбира се, е неправилно, тъй като петната нямат нищо общо с механизма на раждането и не са резултат нито на травма, нито на незадоволено желание на бъдещата майка. Но така са го разбирали нашите баби и майки, така че е нужно да знаете че няма нищо страшно за бебето, ако има такъв белег по тялото след раждането. Белегът по рождение не е тумор и може да се появи навсякъде по тялото, но като правило половината от белезите са по лицето, врата или главата.

Как се чувства бъдещата майка

Това е етапът, на който много бременни започват да получават периодични контрации. По правило може да усетите втвърдяване на върха на матката, а после нейното отпускане. Някои контракции може и да са по-силни, но не са толкова чести и на равни интервали. Ето защо лесно се отличават от контракциите, които предвещават началото на раждането.

37 – ма седмица от началото на последния ви мензис
35-та седмица от оплождането
10-ти лунарен месец
8-ми месец от бременността

Ако се роди сега, вашето бебе няма да бъде изложено на никаква опасност!
Как изглежда бъдещото бебе

Вашето мъниче вече не е съвсем толкова малко. То е дълго 30 см от главата до опашната кост и 45 см от главата до петите. Тежи 2 кг 400 г. Диаметърът на главата му е 9,2 см. Вече отделя по малко урина на всеки час, около 25-30 мл, което се равнява на около 2 супени лъжици. Когато ципите се разкъсат, което обикновено става при напъните, амниотичната течност изтича през шийката, която е в процес на разкритие, и през влагалището. По този начин течността овлажнява и улеснява пътя, откъдето ще премине детето. В този месец плацентата вече има 10 кв. м повърхност. Тежи около 500 гр. Ланугото – тънкият пух, който покрива цялото тяло на бебето, започва да окапва.

Как се чувства бъдещата майка

Вероятно чувствате ниско в корема си тежест, теглене и приглушена болка. Болките се дължат на отпускане на ставите. Костите на таза започват да се разтварят малко, за да може да мине детето. Това разделяне дърпа връзките и отеква болезнено у вас. Ханшът ви леко се е разширил. След около година ще се върне в предишното си положение.

Тежестта, която силно тегли надолу, е бебето, което е започнало да се спуска в таза. Това спускане може да се получи в края на бременността, в седмиците, предхождащи раждането, особено при първескините. Но може да се получи и няколко дни или часове преди контракциите. Повече от половината от преждевременните раждания започват в този период. Преждевременно роденото бебе има 90 на сто шанс да оцелее. За останалите случаи проблемът не се състои толкова в преждевременното раждане, колкото в това, да се разбере причината, която е предизвикала раждането.
Категория: Бременност
Предната статия беше супер дълга. 4 екрана на скайп
Колко може да е активна бременната жена?

Все още твърде често е на мода твърдението, че едва ли не бременната жена е потенциална болна и само трябва да си лежи и да си почива. Особвно, абдикирайки от домашните си задължения. Това обаче е много погрешно. Физическата активност на една бременна жена трябва да е почти равна на тази, която не носи бебе. Казвам почти, защото все пак се препоръчват да се избягват някои движения и действия. Физическата активност по време на бременността е особено важна – тя помага да се избавите от депресията и мрачните мисли, насища тъканите с кислород, укрепва мускулите и ги подготвя за най-важното изпитание – раждането.

Това, което една бъдеща майка може да прави, за да се раздвижва, е да се разхожда всеки ден, да плува и да прави специални упражнения за бременни. За ходенето пеш не съществуват абсолютно никави противопоказания. Най-добре го правете на чист въздух, например в парка или планината, където избирате по-леки маршрути. Редовните разходки ще ви предпазят от много проблеми, съпътстващи бременността – отичането на краката, появата на болезнени варикозни вени, затруднената подвижност и лошото настроение.

А най-добрата подготовка за раждането си остава плуването. Защото за разлика от други спортове, при плуването, увеличеното тегло не е предпоставка за проблеми и затруднени движения. Все пак във водата изпадаме едва ли не в състояние на безтегловност, което е много ценно свойство при бременност, всъщност. Но това не значи, че няма да натоварите достатъчно своите мускули. Точно напротив. А и плуването премахва болките в кръста и поддържа правилната стойка, която така не се поддържа, докато коремчето и бебчето успоредно растат. Подобряват се икръвообръщението и лимфодренажа, а това означава намаляване на оттоците в крайниците и добро оросяване на вътрешните органи.

Все пак имайте предвид, че спорт се прави според състоянието ви, затова преди да идете на плуване, се посъветвайте със следящия бременността ви гинеколог.
Много жени предпочитат йогата за бременни и дихателните упражнения. Те подготвят бъдещата майка не само физически, но и емоционално за голямото събитие. Правилното дишане снабдява пълноценно организмът на майката и бебето с кислород през деветте месеца и по време на самото раждане. Физическото натоварване от упражненията е леко, но акцентира точно върху най-важните мускули – на перинеума, гърба и корема.

Освен изредените до тук предимства редовната физическа активност е и профилактика срещу гестационния диабет – заболяване, което се причинява от нормалните хормони по време на бременността и срещу което не е застрахована нито една бъдеща майка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here