Народните поверия определят Благовещение, като ден най-подходящ за пробиване ушите на малките момиченца. Празника се пада на 25 март, а народът ни казва, че тогава болката е по-малка, раните зарастват по-бързо и затова и е подходящ ден за първото пробиване на ушите. Дали ще решите да спазите тази традиция или не – е въпрос на избор, но е добър повод да поговорим за пробиването на ушите. Кога да пробием ушите на нашето момиче? Има доста различни отговори на този въпрос. Според много хора това трябва да се случи в бебешка възраст, за да не помнят болката и стреса от пробиването на по-късна възраст. Други пък семейства смятат, че детето трябва да стане достатъчно голямо, за да осъзнава какво ще му се прави и само да поиска обеци, след като осъзнаее, че ще трябва да изтърпи и малко болка, заради това естетическо удоволствие. Лекарите препоръчват манипулацията да не става много рано – бебетата си въртят главичките и е трудно да се направи равномерна дупка, освен това ушичките им са още меки и неоформени.

Психолозите също са на мнение, че трябва да изчакаме с процедурата – заради причината, която посочихме по-горе, а именно детето да разбира и само да пожелае да му се пробият ушите. Тогава то е подготвено и готово да изтърпи съпътстващите неудобства, което пък е по-добре за психиката му.
Все пак имайте предвид, че всичко е строго индивидуално и си зависи от детето. Особено, ако детето е свикнало да заспива, докато си държи ухото, или пък обича да си играе с него и ако е бебе, то може сериозно да си разрани или дори инфектира ухото. В този случай е по-добре е да изчакате с пробиването на ушите. Водете се основно по вашето дете, както при всичко и тук водещо е неговото собствено темпо на развитие и готовността му.

Къде – добре е манипулацията да е в кабинета на лекар УНГ или в козметичен център с подготвени специалисти. Трябва да се внимава най-вече с хигиената и със степента на подготвеност на извършващия поставянето.

Как – днес ушите се пробиват много по-лесно и по-щадящо, отколкото преди 20-30 години, когато сигурно на някои от вас в спомените им се въртят големи игли. Пробиването става с пистолет, и от гледна точка на болката, тя е моментна, а обецата се закача заедно с пробиването. Преди да започне специалиста, е добре да сте информирани дали пистолета е стерилизиран, за да се избегне заразяването например с хепатит или други заболявания. В него се поставя медицинска обеца, която е изработена от противоалергични сплави. Самата тя е заострена и всъщност пробива дупчицата. Обеците са стерилни, запечатани в кутийки. За да сте сигурни в това, погледнете срока на годност, на гърба.

Преди да започне пробиването, козметика или лекаря, прави отбелязка с маркер къде точно ще бъдат поставени обечките – за да са симетрично поставени и на безопасно разстояние и място. След това се напръсква с обезболяващо и се пристъпва към пробиването. Пистолетът щраква и обечките вече блестят на ухото на малката госпожица. Понякога обаче не става точно така. Много често децата са спокойни до щракването на пистолета първия път. След това не желаят да се подложат повторно на процедурата. Ако това се случи и при вас – не настоявайте. По-добре да изчакате известно време и да пробвате отново.
Ако детето е на възраст, когато разбира, предварително го подгответе като му разкажете каква е процедурата. Не го лъжете, че няма да боли, а че не боли много по-скоро е като убождане или ощипване. Кажете и за това, че ще чуе силно щракване при пробиването, за да не се стресне.

След това – след като ушите се пробият, няколко дни е добре да се избягва мокренето, а и не бива детето да ги пипа. Това се прави с цел да се избегне инфектирането. Ако малката има желание да усети с пръсти новата си придобивка, нека това да става под ваш контрол и задължително с чисти ръце. Също така е необходимо няколко седмици да почиствате с медицински спирт отпред и отзад ухото, а и също след къпане. За да се оформи хубава дупчица добре е от време на време да размърдвате обечките, да ги завъртате например. Наблюдавайте мястото да не се подуе и зачерви или да изтича секрет. В такива случаи веднага се консултирайте с лекар. Нормална реакция е ако леко се зачерви мястото около дупчицата, но това трябва да отшуми скоро след манипулацията.
Медицинските обеци се носят най-малко месец и след това може да сложите други. Понякога след като се сменят обеците се получава алергична реакция. В този случай поставете отново медицинските и се консултирайте със специалист. Може да се дължи на алергия към някои от металите в сплавите, от които са изработени обеците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here