Внимание – варицела вилнее в цялата страна от началото на година, признават здравните инспектори. Варицелата вече е покосила над 1100 души. Отчетени са обаче значителни разлики в честотата и разпространението на болестта по градове. В столицата регистрираните случаи са 358, а сред засегнатите области са още Пловдив, Варна и Бургас. В градове като Кърджали, Смолян, Пазарджик и Ямбол пък няма заболели.

Здравните инспектори и лекари отчитат ръст на заболелите от варицела през тази година в сравнение с миналата година по това време. Освен това, това е сезонът, в който самото вирусно заболяване достига своя връх. „Варицелата се предава лесно, и то по въздушно-капков път, поради което децата се срещат с нея масово в най-ранните детски години. Говорим за малчуганите в яслената, а също и в градинската възраст, голяма част от които я преболедуват и после имат имунитет за цял живот. Друг е въпросът, че шарката невинаги протича класически, с пълния си обрив, и понякога човек не знае, че я е изкарал“, коментира главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И каза, че очаква шарката да е в разгара си до март или най-късно до април.

Първите признаци на варицелата са няколко пъпчици по тялото, както и по окосмената част на главата. Те са изпъкнали над нивото на кожата и при някои от тях се появяват мехурчета с жълтеникава течност. Основата на пъпката и кожата около нея са зачервени. След няколко часа мехурчето се пука и на негово място се образува коричка. Когато поставя диагнозата, лекарят търси между засъхналите пъпки нови, които все още имат мехурче. Пъпките излизат в продължение на 3-4 дни.

В деня преди излизането на пъпките по-голямото дете или възрастният човек може да се чувства зле и да има главоболие, но малкото дете няма такива оплаквания. В началото температурата обикновено е почти нормална, но през следващите 1-2 дни може да се повиши. Някои деца не се чувстват неразположени и температурата им не се покачва повече от 38.5 градуса. Други са доста зле и имат висока температура. Пъпките обикновено причиняват сърбеж.

Ако детето ви има обрив, температура или се чувства неразположено, трябва да извикате лекар, за да постави диагноза (Варицелата може да се сбърка с други заболявания).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here