Сигурно е имало моменти, в които разговаряйки с някой сте имали натрапчивото усещане, че този човек не ви казва цялата истина. Или че думите му противоречат на неговите мисли и чувства. Не сте били сигурни, че е така, може би смятате, че сте си въобразили и сте твърде мнителни. Но истината е, че вероятно вътрешното ви усещане е било на прав път. Защото докато ние говорим едно, истината е, че тялото ни казва нашите истински мисли. Това особено ясно се разбира, когато някой лъже. Езикът на тялото е цяла наука, изучаването, на която може да ви даде огромно предимство във взаимоотношенията с другите. И тъй като лятото е почти в разгара си, езикът на тялото може да ви е много полезен при установяване на нови отношения. Или пък при разгадаването на онези мисли, които вашата половинка или дете, не ви казват.

Човекът е една цяла неизследвана вселена, която създава събирателен и сложен образ, посредством своите чувства, мисли, мимики, неволно трепване дори, кръстосване на ръце и всякакви такива жестове, които може да ви се сторят изключително пребережими. Но именно те показват много за своя собственик.

Искате ли да можете да „разговаряте“ истински с някой? Тогава се захващайте за четене и бъдете готови да наблюдавате. Това е единствения начин да приложите или поне да проверите, прочетеното на практика.

Езикът на тялото е външното изражение на вътрешния ни емоционален свят и състоянието ни. Всеки един жест, без значение колко малък, може да бъде ценен показател за емоцията, която в даден момент изпитваме. Например, напълняващият мъж непрекъснато при разговор, ще започне да подръпва надолу брадичката си, а жената, която смята, че има по-пищни бедра от колежката й, нервно ще дърпа полата или роклята надолу. Когато някой се чувства застрашен от нещо или някой, с който разговаря, то той или тя, внезапно може да кръстоса ръце или крака, като така заема един вид отбранителна позиция и не допуска „натрапника“ до себе си и своя вътрешен свят. Също така, когато човек иска да убеди аудиторията в своята правота, той използва ръцете си.

Сигурно сте били свидетел на такива случки, нали? Но дали сте им отдали нужното значение?

Казват, че някои хора имат по-добре развита интуиция. Интуицията всъщност не е да усещаш нещата незнайно как, а по-скоро неоткритото умение при някои да разчитат езикът на тялото и да знаят какво точно има предвид някой с дадено действие. Т.е. когато кажем, че „имаме чувството“ или „усещаме“, то ние просто виждаме, че думите и езикът на тялото на даден човек се разминават. Това е „контакт с публиката“. Ако например ви се налага да държите реч пред хора, забележете как стоят те и какви са действията им, докато говорите. Ако те са със скръстени ръце на гърдите, облегнати а столовете си, с наведени глави, то това определено не е във ваша полза. Вероятно това, което казвате не достига до слушателите ви. Някои хора разбират накъде отива работата и сменят подхода, докато други продължават да си говорят каквото и както са си наумили, и завинаги губят тази публика.

Интуицията, за която говорим, по принцип е по-развита при жените. И затова и има понятие като „женска интуиция“. Жените много по-лесно разчитат несловесните сигнали на другите. Те могат много по-добре да разшифроват един мъж, да разберат длаи нещо не е наред, докато обратното в повечето случаи не се случва. И за това няма никаква тайна или привилегия свише. Просто жената-майка, трябва да може да улавя нуждите на бебето, тъй като то не може да говори. И докато се учи кога е гладно, жадно, кога го боли нещо или просто търси внимание, тя развива своята интуитивност, която после може да прилага и сред възрастните.
Друго много важно нещо е, че женският и мъжкият мозък не са еднакви. При жените областите за оценка на поведението в мозъка са между 14 и 16, при 4 до 6 при мъжете. Така можем да си направим и изводите, защо мъжете не говорят твърде, а жените не млъкват, защо жените забелязват детайлите например на гости кой с кого се скарал, кой с кого живее, а мъжете даже и не забелязват, и като цяло защо комуникативността на жените е много по-развита, отколкото при мъжете. Просто тези много области и цялата структура на женския мозък, дава възможност на жената да върши няколко задачи наведнъж. Тя може да говори по няколко теми навъднъж, да говори по телефона, да слуша друг разговор зад гърба си и през цялото време да си пие кафето. Докато мъжете губят нишката на разговора. Ето защо и често една жена трудно може да обясни нещо на мъж, докато многословно се опитва да придаде всички оттенъци на темата. Мъжа вече не само, че е оттегчил, но е и забравил за какво става въпрос.

Именно тази многофункционалност обаче им помага да усещат на подсъзнателно ниво какво се случва с околните. И макар и да е вродено, всеки един може да развие това качество и при себе си. За целта трябва да положите усилия, и ще се превърнете в бог на четенето на мисли.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here