Една добре позната билка на всички ни от билкознанието и традиционната медицина е лайката, която както знаем намира приложение в две много важни състояния и заболявания – възпалителни състояния и спастични заболявания на вътрешните органи. Освен това обаче, лайката е много ценен препарат при такива състояния, като менструалните болки, които мъчат не малка част от жените на всяка възраст. Приемана под формата на чай или капсули, цветовете от лайка се прилагат при менструални болки, колики на стомаха и червата, лошо храносмилане, флауленция, диария и др.

Действието на красивото цвете, което в случая е спазмолитично се дължи на сесквитерпени и кумарини – херниарин, умбелиферон и др. Донякъде за това си действие, допринасят и други вещества – флавоноиди, които също се съдържат в цветовете. И то в доста големи количества. Това са най-вече лутеолин, кверцетин, рутин и др.

Външно приложение може да се установи на листата от лайка, като се влагат в различни мазила – кремове, унгвенти или пасти, за лечение на възпалителни състояния на кожата и повърхностните тъкани, заради добрите противовъзпалителни свойства на хамазулена, съдържащ се в маслото на цветовете. Прилагането на цветове от лайка ускорява зарастването на рани. Маслото и цветовете от лайка са много подходящи за прилагане при язви, инфекции, обриви или кожни изгаряния.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here