С ултрамодерно онколечение, което се провежда само за 2 минути в столичната университетска болница „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, България влезе в Топ 50 на лъчетерапевтичните центрове в Европа. За първи път миналия понеделник екипът на проф. Лилия Гочева приложи уникалната за цяла Югоизточна Европа терапия с новия си линеен ускорител на четирима пациенти с тежката диагноза рак. Днес, три дни по-късно, лекарите са доволни от първите резултати на българи, страдащи от карцином на простатната жлеза.

Големите плюсове на този нов метод, според лекарите са, че осигурява качествено и много бързо лечение и то без да засяга и здравата тъкан. Уреда обработва единствено поразените клетки. В същото време води до много добри резултати и качество на живот на пациентите.

„Терапията е широкоизвестна като технология „2 2″, т.е. 2 минути за изобразяване на болното място и 2 минути за лечението. А 2-те минути терапия, за които говорим, са най-доброто в света, което се предлага“, разясни националният ни консултант. Проф. Гочева подчерта, че апаратурата изключително точно прилага необходимата лечебната доза лъчение за пациента, и то само върху проблемната зона. Университетът на Амстердам например заменя над 80% от досегашната лъчетерапия с новата.

9000 лв. е реалната цена на пътеката

Лъчетерапевтите предложиха още миналата година цената на клиничната пътека за модерното лъчелечение и радиохирургия да се повиши от 3000 на 9000 лв. Но в новия рамков договор сумата остава същата – три пъти по-малка от поисканата според разходите.

„Категорични сме, че вместо държавата да заплаща по 10 000-20 000 евро за лечение на български пациенти зад граница, най-добре е у нас да се оформи една реално оценена клинична пътека“, коментираха експертите.

Според тях няма център или болница, които да могат да поддържат съвременна апаратура, да развиват добро лъчелечение, а цените да са на същото ниско ниво.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here