По повод Международният ден на детето – първи юни, от МБАЛ „Токуда Болница София” са организирали безплатни очни консултации за деца. Консултациите ще се извършват на 02.06.2012 г. (събота) от 09.00 до 14.00 часа след предварително записване на тел. 02/ 403 4000.

„Неустановените навреме проблеми със зрението могат да затруднят сериозно възприятията на детето, ето защо е препоръчително преди първия учебен ден всяко едно дете да бъде консултирано с очен лекар”, съобщава д-р Лиляна Димитрова, детски очен специалист в отделението по Офталмология на МБАЛ „Токуда Болница София”.

Най-големи проблеми с училищните занимания имат деца с късогледство, и ако то не бъде открито навреме в предучилищна възраст, детето може да има сериозни проблеми с учебния процес. По принцип късогледството се развива в периода 6-10 годишна възраст. Неговото прогресиране може да бъде много бързо и не трябва да се пренебрегват редовните профилактични прегледи. Другата рефрактивна аномалия – далекогледството – засяга между 12 и 15% от българчетата и е една от причините за развитие “мързеливо око”, което се наблюдава при 2-3% от български деца, а също така може да доведе и до страбизъм /кривогледство/. То от своя страна е проблем на 3-5% от децата у нас.

Д-р Димитрова успокоява, че голям процент от откритите в ранна детска възраст очни заболявания са напълно лечими. Това са повече от 80%, ето защо проблема на детето не бива да бъде неглижиран и оставен да се развие в по-голям такъв, който да му попречи като възрастен или най-малкото да му донесе редица неудобства. Безплатната консултация, която организира Очното отделение на Токуда, включва преглед от специалист, изследване на зрителната острота и очните дъна, както и препоръки за лечение на децата, когато това се налага.

В японската болница вече функционира и специализиран детски очен кабинет, който е оборудван с последно поколение дигитални диагностични апарати, и в който родителите могат да потърсят консултация с детски офталмолог всеки делничен ден и събота сутрин след предварително записване на тел. 02/403 4911.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here