Burkan.info

Burkan.info - обяви!

затвори


Детска церебрална парализа

Детска церебрална парализа се развива в следствие на различни причини и въздействия върху главния мозък на детето още по време вътреутробния живот (облъчване с йонизиращи лъчи, инфекция), родова травма (налагане на форцепс, увиване на пъпната връв около врата, прекаран енцефалит, мозъчна травма). Недоносенити новородени са с повишен риск от ДЦП.

Симптоматика:
След раждането, ако бебето има ДЦП, то не веднага се разбира това. Въпреки всичко може да се има предвид, че болните деца произвеждат твърде вели движения и сукането при тях е много затруднено. След третия месец може да се наблюдават контрактури на пръстите на ръцете и спазъм на мускулите на вътрешната страна на бедрата. В следствие на това, детето закъснява с физическото си развитие – сядане, изправяне, прохождане. Болестта напълно се изявява едва след приключването на кърмаческия период, когато се наблюдава прогресивно засягане на нервно-мускулната система и траен мускулен спазъм, като ръцете са свити в лактите и китките, а пръстите са свити към дланите. Бедрата са сгънати и завъртяни навътре, стъпалата се превити надолу . Мускулатурата е напрегната. При опит крайникът да се постави в нормално положение мускулният спазъм се засилва. Походката е крайно затруднена. Стъпването е на пръсти, със сгънати бедра и с триене на колената едно в друго. Всички движения са бавни и некоординирани. Част от децата развиват гърчове, някои от тях показват умствено изоставане. Говорът е затруднен.


Има и болестна форма на ДЦП, която форма не е толкова остро развита и като цяло децата си водят един нормален живот. В този случай заболяването протича с непроизволни, некоординирани движения, главно на ръцете. Нерядко равновесието е разстроено, мускулният тонус е понижен и болните залитат при ходене. Често спастичната парализа засяга само отделни мускулни групи или само един крайник.

Лечение за ДЦП има. То обаче е продължително и изисква постоянство и дисциплина, както от страна на детето, така и на неговите родители. Това, което се прави по време на лечението са системна лечебна гимнастика, физикални процедури, масажи, носене на изправителни ортопедични апарати, церебростимулиращи медикаменти. По показание се предприема ортопедична пластично-реконструктивна коригираща операция.


Профилактиката се състои в грижливо и щадящо износване на бременността, квалифицирано професионално водене на раждането с избягване на родова травма, особено в областта на главата на новороденото, предпазване на детето от инфекция на ЦНС.

http://ohboli.bg/images/disease/882_1.jpg
Категория: Неврологични 2011-08-25 13:39:37 Източник:  doctorbg.com

pейтинг:     5.5 от 5 гласа   

сподели:
Разпечатай