Хората, които са преболедували свински грип, могат да развият изключителен имунитет към всички останали грипни щамове, твърди изследване.

Учените обясняват, че хората, които са били заразени и излекувани, имат много мощен имунен отговор – организмът им произвежда широк спектър от антитела, които ги защитават от голям брой сезонни щамове на грипния вирус.

Такова разнообразие се наблюдава рядко след сезонен грип или ваксинация.
Пандемията от А (H1N1) през 2009 г. може да открие път за разработване на универсална антигрипна ваксина, надяват се те.

Много изследователи вече тестват различни прототипи на „една единствена инжекция“, за да сложат край на „надбягването“ с новите щамове всяка година и спешното производство на нова ваксина всеки грипен сезон.

Екипът на д-р Патрик Уилсън от Университета в Чикаго изолирал пет антитела, които могат да „преборят“ всички сезонни H1N1 щамове от последното десетилетие, вкл. „испанския грип“ от 1918 г., убил 50 млн. души, както и по-модерния и потенциално също смъртоносен птичи грип.

Учените смятат да изследват и имунната реакция у пациенти, които са били ваксинирани срещу миналогодишния свински грип, но не са се разболели, за да видят дали и при тях се наблюдава същият „суперимунитет“.

През януари се очаква грипна епидемия, предупреди преди седмица проф. Богдан Петрунов, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.

Отчита се нарастване на доказаните случаи на болни от грип, но за да се говори за епидемия, те трябва да достигнат 200 на 10 хил. души.
Категория: Епидемии
Има вероятност заразата с бактерията ешерихия коли да е започнала от Египет

Европейските здравни служби, продължават да провеждат проучвания относно опасната бактерия ешехирия коли, която в Германия и Франция предизвика смъртта на няколко десетки души. Първоначално се смяташе, че бактерията се намира в испански краставици, след което се установи, че е в телешко месо. В последствие се оказа, че всички починали, са консумирали кълнове, които бяха проследени и иззети от търговската мрежа. На този етап службите се опитват да проследят бактерията до семена от сминдух, внесени от Египет или през 2009, или през 2010 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Европейският център за предотвратяване и контрол на заболяванията и Европейската служба за безопасност на храните обявиха в съвместен доклад, че „все още съществува голяма несигурност относно това дали сминдуховите семена са причината за всички случаи на разболели се хора“.
Доклада на здравните служби твърди, че има вероятност доставка от семена на сминдух още през 2009 година да е свързана със скорошната зараза във Франция, а друга пък доставка от 2010 година – с тази в Германия. В текста се признава, че теорията за сминдуховото семе не обяснява смъртния случай в Швеция, където вследствие на зараза с бактерията почина жена, която не е консумирала заразени кълнове.

Според СЗО /Световната здравна организация/, случая на зараза във Франция е отделен от този в Германия, макар че в три от осемте случая във Франция да е открит същия щам, като тези в Германия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here