Според японско изследване, синтетично извлечения хормон грелин е полезен при онкоболните, преминали през химиотерапия и с намален апетит. В своето естествено състояние, хормонът бива освобождаван при празен стомах, и активира рецептори в мозъка, като предизвиква чувство на глад. Действието му е основно върху хипоталамуса, където се намира центърът на глада. Тъй като хормонът стимулира апетита, учените смятат, че инжектирането на синтетичен грелин помага за предотвратяването на тежка загуба на апетит, вследствие прием на лекарства, предназначени за терапия при ракови заболявания.

Някои от лекарствата, като например цисплатинът, причиняват гадене, повръщане и обща загуба на апетит. Оттам и намаляване на нивата на грелин в организма. Японските изследователи тестват ефекта от инфузии на грелин при 41 души с напреднал рак на хранопровода, подложени на лечение с цисплатин. На половината от участниците е вливан грелин два пъти на ден преди хранене.

В следствие на тези вливания се наблюдава повишаване на апетита. Благодарение на това, те започнали да приемат до 50% повече калории дневно от колкото хората, които не са били подложени на тази терапия. При тях Това е първото изследване, което показва, че грелинът помага на болни от рак, лекувани с цисплатин, подчертават учените. Вече има създадени медикаменти, намаляващи активността на серотонин, което облекчава гаденето и повръщането в първите 24 часа от приема на цисплатин, но те нямат дългосрочен ефект. Грелинът може да се окаже полезен в това отношение, пояснява изследователският екип от японския университет в град Осака.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here