Около 103 000 души у нас страдат от деменции, като 50 000 от тях са болни от Алцхаймер. Това обяви днес председателят на конфедерация „Защита на здравето“ Владимир Томов. Той цитира данни от изследване на
Световната здравна организация (СЗО) за дементните състояния в европейските страни.

Според изследването 1,4% от населението на Европа страда от деменции, като 50 на сто от дементните състояния са болест на Алцхаймер, а 35% – преживени инсулти, водещи до деменция.

Независимо, че СЗО е обявила борбата с деменциите за приоритет, у нас все още нито едно лекарство за заболяването не се изплаща от Националната здравноосигурителна каса, посочи Томов.

Болестта Алцхаймер, която е най-често срещаната форма на деменция, не е предвидена в наредба 38 на Министерството на здравеопазването, която включва лекарства за домашно лечение, изплащани от здравната каса, алармираха от гражданско сдружение Алцхаймер.

Един от основните проблеми у нас е и поставянето на точна диагноза. В България няма болница, в която да се настаняват пациенти с деменция и с Алцхаймер, а само хосписи, в които грижата не е квалифицирана и струва средно 40 лева на ден, съобщи Лора Станоева, дъщеря на болен от Алцхаймер.

Според изследване на сдружението за икономическата цена на болестта, обхванала 127 пациенти, повечето в пенсионна възраст, средно на месец лекарствата на един болен възлизат на160 лева или 60 на сто от месечния финансов ресурс. Грижата на близките за един дементно болен човек отнема средно 15 часа на ден.

От сдружението посочиха необходимостта здравната каса да изплаща медикаментите за дементни състояния на сто процента, както и да се изградят повече информационно-консултативни центрове и дневни центрове за дементно болни, в които да работи квалифициран персонал.

Според сдружението грижата за болните има нужда също да се покрива в някаква степен от здравната каса.
В много страни от ЕС има национални програми за болните от деменция и „Алцхаймер“, които включват целия лечебен процес – ранна диагностика, профилактика, изплащане на лекарствата, рехабилитация и социална интеграция, отбелязаха от пациентските организации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here