Сигурно на всеки от нас се е случвало в даден момент да дадем „заето” и каквото и да правим да не можем да си вършим задълженията, да сме разсеяни и разконцентрирани. Такава разсеяност предимно се наблюдава в моментите, в които мозъка ни вече е преуморен от много задачи, което не му дава да си върши ежедневните задачи правилно. А дните до края на старата година обикновено са дни, в които в професионален план трябва да се свърши много повече работа, отколкото за последните два месеца взети заедно. Като сложим и нагласата си за почивка, която имаме в края на годината, и често се получава разсеяност, мързел и други подобни не особено хубави качества, които ни спохождат. Ако вече ви е писнало да пиете кафе, имайки чувството, че ще се натровите с кофеин, но вдъхновението и концентрацията, така и не идват, то можем да ви предложим един натурален и далеч по-безопасен начин за „извикване” на работа на мозъчните клетки. Става въпрос за тонизиращото с богат аромат лимоново масло.

То има много ползи за здравето, които ние забравяме за жалост, погълнати от задръстеното със задачи ежедневие. Изследвания показват, че има следните свойства: стимулиращи, успокояващи, газогонни, противовъзпалителни, детоксикиращи, антисептични, противогъбични и др. Съставките в лимоновото масло спомагат за облекчаване на състояния като стрес, умора, инфекции, треска, астма, намаляване на телесното тегло, безсъние, стомашни проблеми, кожни заболявания и проблеми с косата.

Плодът, от който се извлича това тонизиращо масло, е сред най-популярните цитруси в цял свят, и това никак не е случайно. Той е известен като един от първенците по съдържание на витамин С, както и като полезен за правилното храносмилане. Освен това се ползва и като подправка, защото осигурява добър вкус и аромат на храната. Според изследвания лимоновото масло спомага за премахването на умствена умора, изтощение, замайване, тревожност, нервност и нервно напрежение. Има свойства, ефикасни за опресняване на ума, благоприятства и подобряването на настроението чрез освобождаване от отрицателни емоции.

Може да се ползва и за инхалации, като по този начин отваря мозъчните канали, отговарящи за концентрацията и бдителността. Ползвайки го като освежител в дома или офиса /лимоновите кори също стават/, вие повишавате ефективността и работоспособността си, както и на колегите и служителите. Използването на лимоново масло преди лягане е начин да си осигурим добър и спокоен сън и помага на тези, които страдат от безсъние, според експерти.

Освен всичко друго, казано до тук, лимоновото масло, както и неговият източник, е богато на витамини и е много полезно за повишаване функциите и ефективната работа на имунната система на тялото и организма като цяло. Може да се използва при лечение на различни стомашни проблеми, включително лошо храносмилане, киселинност, стомашни разстройства, спазми и др. Лимоновото масло има приложение и в грижите за косата. Употребата му допринася за силна, здрава и бляскава коса. Използва се и за премахване на пърхот. Поради антисептичните си свойства олиото е ефективно при лечение на пъпки и различни кожни проблеми. Препоръчва се и за мазна кожа. Има редица маски за лице за мазна кожа, които включват или лимоново масло, или прясно изстискан лимонов сок. Пробвайте ги, няма да съжалявате, кожата ви ще се почувства като преродена – освежена и блестяща.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here