Пневмонията е често срещано заболяване на дихателната система, което често може да е много опасно и с последствия за целия организъм и последващо здравословно състояние. Изследователите обаче откриват лесен и евтин начин да променят тази статистика с помощта на цинка. Експертите от Makerere University в Уганда, Африка, включват в своето проучване 350 деца, на възраст между 6 месеца и 5 години. Всички те са лекувани със стандартна терапия с антибиотици.

В допъление на половината е изписан и прием на цинк, който трябва да се приема един път на ден. След време резултатите показват, че няма разлика във времето, за което участниците и от двете групи се възстановяват от пневмонията. Усложненията при децата, които приемат цинк обаче, са значително по-малко – 4%, в сравнение с останалите – 12%.

Това означава, че 8 от 100 деца са спасени, благодарение на цинка. Защитният ефект на химическия елемент е още по-голям при децата с ХИВ. Данните са изключително важни за Уганда, където дефицитът на цинк е много висок – 70%, обясняват изследователите. Цинкът е известен със свойството си да укрепва имунната система, а неговият недостиг е проблем по целия свят, споделя още авторът на проучването – Джеймс Туивин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here